vissza a többi elmélkedéshez

1. gyertya — A készület ajándéka

A Lélek ajándékát mindenki azért kapja, hogy éljen vele.

A Lélek ajándéka, hogy készülhetünk. Hová is készülünk? Hát persze, hogy Jézushoz a Mennyek országába. Mi lesz ott? Hogyan lesz? Nem tudjuk. Legalábbis a részleteket nem. De hogy örülni fogunk és végtelenül boldogok leszünk, az biztos. Itt a földön nehéz megértenünk, hogy igazából ott leszünk otthon. Hogy arra teremtettünk, hogy Istennél legyünk és részt vegyünk az angyalok énekében. Aki megtanul énekelni, azt beosztják az egyik szólamba és az ő hangja is alkotója lesz a csodálatos éneknek. Aki nem akar énekelni, az szomorúan vagy unottan dünnyögni fog a sarokban és csak arra tud gondolni, hogy miért is nem tanult meg énekelni. Persze ez nem földi ének lesz. Nem hangszálak kellenek hozzá, hanem tiszta szív.

Donát, a vámosi fiú érdekes plakátot fedezett fel az iskola faliújságján. „Labdahajító verseny” – állt nagy betűkkel a plakáton. „Részt vehet mindenki, aki labdát akar hajítani. Aki nem akar labdát hajítani, kérjük, ne jöjjön el! Ha ott akarsz lenni, KÉSZÜLJ!” – váltott újra nagybetűsre a plakát. De hogyan? Miként? „Az első héten naponta eddzél egy kis súlyemelővel! Próbáld egyre többször felemelni! Ha kitartó vagy, egy hét múlva gyere vissza és olvasd el a második jótanácsot! Jó munkát!” Donát nagyot hümmögöt, majd továbbment. Vajon mi lesz a versenyen? Azt nem is írták. Mindenesetre érdekelte a dolog, így nekilátott megkeresni kedvenc piros súlyemelőjét. Nem kellett sokat keresnie, mintha oda lett volna készítve a padlásajtóhoz, máris megtalálta. Letörölgette róla a port és megkezdte a nagy készülődést. Azt, amit olyan nagy ákombákom betűkkel írtak a plakáton. Felemelte egyszer, kétszer, háromszor és százszor, hétvégére háromszor százszor. Egyre boldogabb volt. Nem is tudta miért – persze erősebb is lett, de sokkal inkább izgatta, hogy nemsokára elérkezik a Labdahajító verseny!

Ahogy Donátot is egyre inkább boldoggá tette a készület, bennünket is boldogabbá tesz, ha kicsit letörölgetjük a port jobb tulajdonságainkról és elkezdjük mindjobban begyakorolni, hogyan is kell figyelmesen élnünk, hogyan is kell egyre több jót tennünk. A készület ajándék. Ajándék, mert megtanít minket még jobban hinni Jézusban és egyre több jót tenni. Ez a mi válaszunk a Szentléleknek, aki megajándékozott bennünket az idei adventtel is: hit és jócselekedetek. És izgalommal várjuk nem a Labdahajító versenyt, hanem a Megváltó érkezését, de méginkább az ővele való találkozást a Mennyországban!

1. gyertya2. gyertya3. gyertya4. gyertya

vissza a többi elmélkedéshez